Casus lang coachingstraject – Een dag tegelijk

  • 18 mei 2020

Loubna

Een casus over Een Dag Tegelijk

“Ik lijk constant in conflict met mezelf,” was wat Loubna tijdens de intake zuchtte.
En dat is wat haar klachten bezorgde.

 

Harder werken dankzij angst

 

Het grootste conflict wat ze met zichzelf had, was dat alles in haar riep om rust en ontspanning, en ze dat zelf overschreeuwde met: “Maar ik doe nu al niet genoeg!
Ze was begonnen met harder te werken, in haar beleving om te zorgen dat ze beter werk af zou kunnen leveren. De kwaliteit van haar werk was echter niet goed genoeg volgens haar eigen standaard, en ze werd er op aangesproken door haar leidinggevende.
Ze voelde een burn-out aankomen, maar ze was bang dat het gros van de taken onder haar ook al overbelaste collega’s verdeeld moest worden.
“Bovendien weten mijn leidinggevenden hoe ernstig het nu met mij gesteld is,” zei ze, “maar ze doen niets om mij te ontlasten.”

“Wat is het wat je graag zou willen dat er veranderde?” Wat was haar hulpvraag?
“Ik wil gewoon weer hard kunnen werken zonder dat ik zoveel fouten maak en zonder dat ik me zo moe voel.”
“In dat geval kan ik je niet helpen.”
“Wil je zeggen dat jij dat conflict niet kunt oplossen?”
“Ik kan je helpen je conflict op te lossen, zeker,” zei ik, “maar ik kan je garanderen dat je daar niet harder door gaat werken.”
Wel ‘smarter’.

 

Het lange coachingstraject

 

We startten met een onderzoek naar wat precies het probleem was, waar het conflict uit bestond. Dat betekende dat ze tot onze eerste afspraak met behulp van een meditatie zelf onderzocht wanneer het conflict zich voordeed, wanneer ze er last van had en hoe ze er op reageerde.
Ze ontdekte dat perfectionisme aan de basis van het conflict stond. Angst het niet goed genoeg te doen. Niet goed genoeg te zijn.
Die angst zorgde er voor dat de kwaliteit van haar werk onder de druk leidde die ze zichzelf op legde. En om die angst niet te voelen, ging ze harder werken.
Ze was in een vicieuze cirkel beland. Een patroon dat haar lichamelijke klachten veroorzaakte: hoofdpijn, slechter slapen, algeheel onrustig gevoel en onverklaarbare pijnen in gewrichten.

De volgende stap was te onderzoeken wat ze allemaal deed om die angst niet te voelen.
Zodra ze helder had wat daar haar go-to methode in was, kon ze beginnen met het afbreken van dat patroon en een nieuw patroon bouwen.
Een pauze van twee minuten inbouwen voordat ze de handeling deed die ze normaal zou doen, en zichzelf ‘tegen het licht’ houden: waar was ze bang voor en wat zou er gebeuren als ze die angst zou tegenspreken?

Het duurde niet lang voordat ze een nieuw patroon had geformuleerd.
We hielden alle sabotage-methoden tegen het licht, net zo lang tot ze niet anders kon dan het nieuwe patroon te accepteren.
“Ik weet dat het nieuwe patroon beter is voor mij,” zei ze, “ik kan het aan alles voelen. Mijn lichaam doet minder pijn, ik slaap beter en ik voel me beter wanneer ik het nieuwe patroon uittest, maar waarom trekt dat oude patroon dan zo hard aan mij? En waarom wil ik gewoon dat oude patroon weer in stappen?”
We startten met het ‘begraven’ van haar oude patroon en hoe ze vanuit compassie haar nieuwe patroon kon inzetten.

 

Een paar effecten

 

In de tussentijd had ze het een en ander aangepast in de uitvoering van haar taken. Het had wat voeten in de aarde gehad, maar omdat de kwaliteit van haar werk er op vooruit gegaan was, en haar algehele gezondheid verbeterde, werden de aanpassingen toegestaan.
Ze had haar grenzen gesteld, was verbaasd dat ze geaccepteerd werden en was vooral verrast door het effect dat het op haar gezondheid had.

Toen we de sessies eindigden, zei Loubna: “Ik lijk een anders geworden te zijn, maar het voelt alsof ik altijd zo geweest ben. Alleen onder een deken.”

In de twaalf sessies kwam ze ieder keer een stapje dieper bij de bron van het probleem.
Ze dacht dat ze voor een intern conflict kwam dat haar fysieke klachten gaf, ze bleek te komen voor een patroon waarbij ze ten koste van zichzelf, anderen tevreden probeerde te houden.
Door haar oude patroon uit te pluizen, uit te dagen en in twijfel te brengen, kon ze langzaam een nieuw patroon in gang zetten dat gezonder was voor haar.
Ze had minder fysieke klachten en had besloten weer eens vakantie op te nemen. Ze leerde hoe ze het oude patroon kon herkennen en stoppen voordat ze het kon veranderen en ze leerde hoe ze anderen tevreden kon houden zonder dat het haar eigen gezondheid hoefde te kosten.

 

Iets voor jou?

 

Het coachingstraject “Een Dag Tegelijk” doet precies dat: uitzoeken wat de hinderlijke patronen in je leven veroorzaakt en hoe je dat per dag kunt aanpakken.
Niet alleen aanpakken, maar ombuigen. Transformeren naar een nieuw, gezonder patroon.
Het helpt je niet alleen je fysieke klachten op te lossen, maar je pakt het vanaf de bron aan.

lang coachingstraject

 

Bekijk wat de coaching voor jou kan betekenen.

 

 

Comments are closed.