Casus over ontstressen – Emily

  • 15 mei 2020

Emily

Een casus over ontstressen

“Ik heb al weken pijn in mijn rug, en nu zeg jij dat er niets aan de hand is?”
Emily had de deur bij de huisarts platgelopen voordat ze bij mij kwam. Haar laatste huisarts had gezegd dat het ‘misschien, mogelijkerwijze, eventueel wel eens niet fysiek’ zou kunnen zijn.

 

“Ik heb geen stress.”

 

“Stress? Ik heb geen stress!” Daar was ze heel stellig in.
Maar alle vragen die ik haar stelde over fysieke klachten, moest ze negatief beantwoorden. Ze sportte niet, was wel in beweging want had een hond, liet de zware boodschappen door haar man tillen, had hulp in de huishouding. In haar dagelijks leven was er niets dat er op wees dat ze haar onderrug overbelast had.
Ook haar slaapgewoontes waren prima en haar matras was niet nieuw, maar zeker niet oud.
“Maar.” Dat is het woord waar ik op wachtte, ze dacht na: “Ik slaap niet slecht, ik slaap alleen niet zo snel in.”
“Waarom niet?”
“Ik denk dat ik nogal lang lig na te denken over iets.”

 

Emotionele stress

 

Emily had twee kinderen geadopteerd, pubers, indertijd. Beide kinderen hadden eigen kinderen gekregen en een van de twee geadopteerde kinderen was begonnen zich tegen haar te verzetten. Vier weken geleden had ze gezegd dat ze Emily niet meer wilde zien.
Dat betekende dat Emily haar kleinkinderen ook niet meer te zien kreeg en daar had ze het zwaar mee, ook omdat haar verjaardag naderde.
Omdat ze nog andere familieleden had om zich over te bekommeren, had ze het verdriet van deze situatie in zich opgeslagen en niet meer geuit.
Daarbij had haar echtgenoot gezegd: “Ze draait wel weer bij, maak je niet druk. Dit is vaker gebeurd. Bovendien: als de kleinkinderen ouder zijn, komen ze uit zichzelf wel op bezoek.”
Emily had dit troostende gebaar opgepakt als: “Stop met die emotionele reactie op de situatie, dat heeft toch geen zin.”

Wat Emily liet zien was een disbalans tussen de verschillende systemen in het lichaam.
Haar emotionele systeem kreeg de ruimte niet om haar pijn te uiten, dus haar lichaam vond een manier om er toch aandacht aan te geven: pijn in het fysieke systeem.
Ondanks dat haar fysieke systeem ontspannen was en geen problemen had, was dit het enige systeem waarvan ze de problemen serieus zou nemen.

 

Ontstressen

 

Om haar te helpen de balans in haar systemen terug te geven, heb ik haar de 4 ontspanningsoefeningen gegeven uit de mini-cursus.
Ze heeft een oefening gevonden waar ze zichzelf mee kon ontstressen, en heeft daarmee zowel de pijn in haar rug opgelost, als zichzelf wat ruimte gegeven in het toestaan van haar emoties.

Dit is wat de oefeningen van de mini-cursus voor je doen.

Zoek uit welk systeem het meeste hindert, waarom het in een ander systeem tot uiting komt, en wat je nodig hebt om de klachten op te lossen.

Succes, en geniet van vandaag!

ontstressen

 

Bekijk wat de mini-cursus voor jou kan betekenen.

 

 

Comments are closed.