Hoe bereik je het doel voor het oplossen van hyperventilatie?

  • 27 februari 2020

In mijn huis ligt een boek dat ik al een half jaar aan het lezen ben…
Yep, een van mijn doelen is om dit jaar dat boek uit te lezen.
In dat boek staat beschreven hoe je doelen moet stellen om stappen te zetten naar nieuwe doelen.

We weten allemaal hoe we doelen SMART moeten stellen. Ik weet dat ik altijd ruzie heb met de R in SMART. En de A.
In het kader van hyperventilatie, hoe stel je dat soort doelen SMART? Ik heb het moeten doen voor de zorgverzekeraars, maar ze zijn zo flexibel dat de R en de T altijd in de knoop kwamen.

En dan nog.
Hoe stel je een doel.

Terug naar dat boek.
Dat boek beschrijft dat je technisch gezien altijd maar vijf stappen nodig hebt om een doel te bereiken. Het voorbeeld was het publiceren van een boek.
Stap 1: schrijf een boek.

Het boek heeft me bijzonder goed geholpen 😏

Het heeft me wel een ander perspectief op het stellen van doelen gegeven.
Natuurlijk, SMART werkt. Voor sommige doelen.
Ikzelf ben meer van de actieplannen. Welke acties zijn nodig om die SMART gestelde doelen te halen?
Wat is stap 1?

In het voorbeeld is stap 1 het hebben van een afgerond boek dat je wil publiceren.
Maar het schrijven van een boek dat je wil publiceren is een doel op zich. Moeten daar dan ook niet doelen voor gesteld worden?
Stap 1: schrijf 1 woord.
Stap 2: rond 1 hoofdstuk af.

Hetzelfde met het schrijven van dit soort blogs.
Stap 1: verzin een onderwerp.
Stap 2: schrijf 1 zin.

Deze voorbeelden gaan allemaal over tastbare dingen.

Hoe stel je een doel voor het oplossen van hyperventilatie?

Hyperventilatie is niet een tastbaar of meetbaar doel dat je kunt halen.
Het is meetbaar nadat je een week of twee gemerkt dat je geen aanval meer gehad hebt. Je kunt niet iedere dag bezig zijn met: “Krijg ik nu een aanval of niet?” Dat wekt alleen maar aanvallen op.
Het meetbare van hyperventilatie zijn aanvalsvrije dagen.

Stel dat je een SMART doel stelt om je paniekaanvallen te laten verdwijnen.
“Ik wil dat ik nooit meer hyperventilatie hoef te ervaren” is dan niet SMART genoeg.
Wat ik deed toen ik nog doelen moest stellen voor de zorgverzekeraars, is het volgende trucje: “Ik wil over veertien dagen, gemeten vanaf morgen, kunnen zeggen dat ik geen enkel symptoom van een hyperventilatie aanval ervaren heb.” SMART as heck, zeker als je ‘geen enkel symptoom’ verandert in de symptomen waar je het meeste last van hebt.

Dan heb je je doel, en dan?
Wat worden de vijf stappen die je nodig hebt om dat doel te bereiken?
“Stap 1: blijf ontspannen in iedere situatie” is een briljant onderdeel van een plan, alleen een stap waar ik persoonlijk al van in paniek zou raken…

Voor hyperventilatie werk ik altijd van achteren naar voren, voor een deel.
Deze stap zou de laatste zijn.
Wat heb je namelijk nodig om je aanvallen te verminderen?

Allereerst informatie.
Zonder informatie kun je je lichaam niet uitleggen wat er gebeurt, waarom het gebeurt en waarom het niet nodig is om te laten gebeuren.
Zonder informatie, bijvoorbeeld, weet je niet dat je in een vicieuze cirkel met je lichaam aan het werken bent. Je lichaam vindt dat het uit moet hijgen op een voor jou totaal onverwacht moment, jij schrikt daarvan omdat je niet weet wat er aan de hand is, je lichaam voelt je schrik en zet alarmreacties in gang, et voila. Paniekaanval.

Dus stap 1: verzamel alle informatie die ik nodig heb om te begrijpen wat er in mijn lichaam gebeurt tijdens een paniekaanval.

Let wel op: als je gaat Googelen, kun je misinformatie tegen komen, of informatie waar je nog meer van in paniek raakt. Het is een kunst om koren van het kaf te scheiden, zeiden wijze oude familieleden altijd.

Dan heb je de informatie, en dan. Wat moet je dan doen, want met informatie alleen houden de aanvallen niet op.
Niet helemaal waar: tot nu toe heeft die informatie die ik gegeven heb altijd vermindering van klachten opgeleverd, maar dat is voor nu even niet van belang.

Vanaf hier kun je achteruit werken.
Stap 2: wat zijn de exacte klachten die je ervaart van een paniekaanval?
Hoe duidelijker je deze klachten kunt beschrijven, hoe beter het is.
Want in stap 3 ga je uitzoeken wanneer precies je welke klacht ervaart.
Is er een symptoom dat je voor de aanvallen uit oppikt? Is er een symptoom dat je nog veel eerder oppikt?
Je kunt een aanval namelijk voor zijn, voorkomen dat de aanval plaats gaat vinden. Voor mij is zo’n symptoom bijvoorbeeld dat ik stop met koken. Dat ik geen gezonde maaltijd meer voor mezelf klaar zet, maar mijn maag vul met junk en chocola.
Dat zijn obscure en ver te zoeken symptomen die bijdragen aan een paniekaanval.

In stap 4 ga je de symptomen monitoren. Welke merk je op en wat kun je doen om verdere symptomen te voorkomen?
In mijn voorbeeld van het niet koken, is de oplossing niet om mezelf achter mijn fornuis te zetten en te koken.
De oplossing is om uit te vinden waarom ik niet meer kook? Ben ik te moe, heb ik er geen zin in, voel ik me lusteloos, ben ik verslaafd aan de suikers en het zout van de Mac? Is er iets in mijn leven aan de hand dat maakt dat ik het mezelf niet meer waard vind om goed voor te zorgen?

Dat maakt stap 5 automatisch: pas dat ‘iets’ aan dat er voor zorgt dat de symptomen opkomen. Verander de situatie of verander de manier waarop je over die situatie nadenkt, of hoe je je over die situatie voelt. Hoe je er mee wilt omgaan.

Simpel als dat.

Hoe bereik je je gestelde doel met behulp van dit plan?

Ik ben verslaafd aan de Bullet Journals. Iedere avond bujo ik mezelf een slag in de rondte, onder andere om gezond te blijven.

Wat heeft dit te maken met het voorgaande verhaal?
In de BuJo gemeenschap zijn trackers een hot item. Alles wordt getrackt: humeur, gewicht, hoeveel je verdient als je stopt met roken, hoe vaak je yoga doet of een andere sport, hoe ver verwijderd je bent van je doel om op vakantie naar Amerika te gaan, of je daadwerkelijk bij de overgang begint te komen, alles.
Ik track een aantal dingen, onder andere de dagen dat ik gezond kook. ⬇️

doel

 

Hoe meer open gaten ik zie in mijn maandkalender, hoe serieuzer ik moet gaan kijken wat er met me aan de hand is.
Dit jaar gaat erg goed, ik ben namelijk gek op sparkly stickertjes 😁 en de layout van mijn bullet journal is sickening, al zeg ik het zelf. Dat ik nu meer kook voor de stickers dan voor mezelf, maakt me niet uit. Ik kook, ik neem er de tijd voor en ik eet gezond. Dat houdt mijn humeur op peil, ik heb minder pieken en dalen in mijn energie. Over het geheel genomen ben ik meer ontspannen en tevreden dan wanneer ik mezelf ‘trakteer’ op de Mac omdat ik ‘iets te vieren heb’.
Dat maakt dat ik ontspannen blijf over een langere periode en  dat maakt dat de kans op paniekaanvallen kleiner wordt.

Conclusie

Het was een lang verhaal, dus ik zal het even kort voor je samenvatten.
Om het doel ‘ik wil binnen een dag van mijn hyperventilatie af’ zonder mijn hulp te kunnen halen, heb je een plan nodig met 5 stappen:

  1. verzamel informatie over paniekaanvallen en hyperventilatie;
  2. verzamel de specifieke klachten die jij ervaart tijdens een aanval;
  3. onderzoek de tijdspanne tussen die specifieke klachten en de daadwerkelijke aanval;
  4. monitor de specifieke klachten en zoek uit wat de triggers per klacht zijn;
  5. grijp in zodra je een trigger opmerkt.

Om je klachten of triggers te monitoren kun je lijsten aanleggen, trackers maken, apps downloaden om de informatie in op te slaan.
Als je besluit dat je meer hulp nodig hebt dan alleen deze informatie, kun je een afspraak met me maken. In het pakket dat je om het consult heen krijgt, vind je een werkboek met onder andere bladen waarop je je symptomen kunt bijhouden en een uitleg daarvan.

Succes met deze tips en geniet van vandaag!

 

 

Wil je zo’n twee keer per maand nieuws ontvangen van Zensation Amsterdam?
Denk daarbij aan nieuwe tips, hints, oefeningen of aanbiedingen.

Vul hier je gegevens in en ik neem je mee in de mailings.

Comments are closed.