Hoe ga je om met negatieve personen?

  • 27 februari 2020

Negatieve personen.
Lordy.
Dankzij alle stormen van de laatste tijd, die met en zonder namen, ben ik zelf zo langzamerhand veranderd in een negatief persoon.
Wind vind ik prima, regen vind ik ook prima, de combinatie kan ik niet uitstaan. Plus: gefluit door mijn huis, niet gezellig. Het maakt me overprikkeld en onuitstaanbaar voor mezelf.

Hoe ga je om met negatieve personen?

Ik liever niet.
Nu heb ik er sowieso een hekel aan om uit mijn eigen spotlight gezet te worden: als ik negatief wil zijn, moet ik niet iemand om me heen hebben die me overtreft in negatief gedrag 😏

Daarnaast is er de hele kwestie van overgevoeligheid en de neiging de energie van de ander in mij op te nemen waardoor er dubbele negativiteit ontstaat, yadayadayada, je begrijpt mijn idee.

Ik heb een echt negatief persoon in mijn omgeving, en niet eens door diens eigen schuld.
Door een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden, fysieke aandoeningen en beperkingen, een reeks aan operaties in de afgelopen tijd, heeft die persoon een paar klappen opgelopen die het vertrouwen in het eigen functioneren stevig heeft verminderd. Voorheen, vroegah, was geen nieuwe uitdaging te groot, geen berg te hoog, geen autorit te ver, nu zijn zelfs plannen die niets met die persoon te maken hebben niet haalbaar.

Hoe ga ik daar mee om?

Om dat deze persoon een belangrijk onderdeel van mijn leven is, was mijn originele neiging alles te geloven dat me verteld werd.
“Ik wil een eigen bedrijf starten.”
“Dat gaat je niet lukken om de volgende vijftien redenen, waarvan één de belangrijkste is: het zou mij niet lukken. Dus jou zeker niet.”
Dus heb ik dat idee aan de kant gezet.
“Ik ben dan maar van plan te gaan solliciteren bij dat bedrijf.”
“Dat gaat je niet lukken op deze leeftijd, heb ik gemerkt.”
Dus: eigen bedrijf 😁

negatieve personen

In dit geval, in dit extreme geval, heb ik geleerd dat deze persoon niet anders kan dan zich negatief op te stellen. Er is niet heel veel meer om naar uit te kijken als je lichaam niet kan doen wat het wel ooit gekund heeft.
Voor deze persoon dan.
Deze persoon was verontrustend actief in diens jonge jaren…
Ik heb geleerd te accepteren dat de achtergrond er voor gezorgd heeft dat de negativiteit een onderdeel van de persoonlijkheid geworden is. Tragisch, maar ik kan er niets aan veranderen.

Ze hebben altijd een verhaal

Er is altijd een reden waarom negatieve personen negatief worden.
Niet om mij of jou dwars te zitten, maar omdat er in het eigen leven iets gebeurd is dat ze geleerd heeft dat er geen hoop op positiviteit is.

Je kunt dus een paar dingen doen in je omgang met negatieve personen:

  • niet met ze omgaan, want, hè…?;
  • je eigen bol van positieve energie worden in de hoop dat ze aangestoken worden;
  • accepteren dat ze hun verhaal hebben en je afvragen hoeveel van jouw verhaal je met ze wilt delen;
  • een twitteraccount voor ze aanmaken.

De negativiteit van anderen heeft niets met jou te maken.
Meestal, dan, als je niet iets gedaan hebt om ze tegen de haren in te strijken. En zelfs dan is het nog maar de vraag of het met jou te maken heeft, of dat ze zelf hun gevoelens en emoties over de situatie niet op een handige manier kunnen verwerken.
Als een negatief persoon iets negatiefs over jou tegen je zegt, hoef je ‘alleen maar’ te zorgen dat het niet in je systeem terecht komt.
Delete het uit je systeem. Verander het verhaal. Verwijder het uit je leven en ga door met je eigen positieve ideeën. Je hoeft ze niet om toestemming voor jouw verhaal te vragen en je hoeft hun mening niet aan te nemen.
You do you, boo 😏

 

 

Wil je zo’n twee keer per maand nieuws ontvangen van Zensation Amsterdam?
Denk daarbij aan nieuwe tips, hints, oefeningen of aanbiedingen.

Vul hier je gegevens in en ik neem je mee in de mailings.

Comments are closed.